Sok olyan ember van, aki nagyon kevéssel is gazdaggá tudja tenni a saját és a mások életét.

Japánban idősebb úriemberek egy csoportja rendszeresen összejött, hogy megbeszéljék a híreket, és teázgassanak. Egyik szórakozásuk az volt, hogy igen drága teafajtákat kutassanak fel, hogy azokból újabb ínycsiklandozó keverékeket állítsanak össze.

Amikor a legidősebbre került a sor, hogy megvendégelje a többieket, a legnagyobb ünnepélyességgel szolgálta fel a teát: aranydobozból mérte ki a leveleket. Mindannyian a legnagyobb elragadtatással dicsérték teáját, és tudni szerették volna, hogy milyen különleges kombinációból állította össze ezt a keveréket. Az idős ember mosolyogva így szólt:

- Uraim, a tea, amit Önök oly nagy élvezettel isznak, ugyanaz a tea, amit a parasztjaim isznak a birtokomon. Az élet legfinomabb dolgai egyáltalán nem drágák, és nem is nehéz őket megtalálni."

(Anthony de Mello: A csend szava)

2011. január 23., vasárnap

Hársfavirág tea - nátha, infulenza, köhögés

Megfázásnál nekem az első tea, ami eszembe jut az a hárs.

Nyarat idéző illata elűzi a téli komor hangulatot, és a náthát is.
Bár kissé elfogult vagyok, mert már júniusban elvarázsol, amikor séta közben megérzem a hársfák illatát. Az ilyenkor gyűjtött virágokból készíthető a legfinomabb tea, és készül a legfinomabb méz is.

Hogy mire jó? 
A hárs a megfázás összes tünetén egyszerre képes segíteni.
A hársban található flavonoidok antibakteriális hatásúak.
Izzasztó. Oldja a légutakban keletkező váladékot, ugyanakkor köhögéscsillapító hatású is. Hörghurut esetén is alkalmazzák. 
Idegerősítő, vértisztító hatású.
Vizelethajtó. Görcscsillapító hatású.

Elkészítés: 10g  szárított virághoz 1/4 l víz, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük
Fogyaszthatjuk cukorral, mézzel.


Vigyázat: Sokáig használva szívpanaszokat okozhat!!!( Enyhe szívműködést serkentő hatása is van!)Túlzott fogyasztása megzavarhatja a szervezet hőháztartását!


http://csodastea.hu/spd/T951529/Harsfavirag_50g_juvapharma_

Nincsenek megjegyzések: