A csalánnal már mindenki találkozott, erdőn, mezőn, kertben, út szélén. Magyarországon szinte mindenhol nő. Gyomnövény és gyógynövény is egyben. Elég kellemetlen, ha "megcsíp", és ilyenkor nem is gondolunk rá, hogy milyen hasznos növényről is van szó. Van ahol főzeléket is készítenek belőle. A csalánnak minden egyes részét felhasználják ( gyökér, levél, szár, virág).
Hatásai:
- a legjobb vértisztító és vérképző gyógynövényünk
- vércukorszint csökkentő
- húgyúti gyulladásokra
- fáradékonyság, kimerültség ellen
- véd a vírus- és baktérium fertőzésektől (kúra szerűen fogyasztva)
- vizeletpangásra
- vizelethajtó
- ízületi gyulladásra, reumára
- vese- és hólyaghomok képződés ellen véd
- könnyíti a székletürítést
- gyomor panaszokra
- epe panaszokra
- salaktalanító
Kúra szerűen ajánlott tavasszal és ősszel 4 hétig fogyasztani. Naponta 3 csészével, lehetőleg éhgyomorra.
Elkészítés:
1 teáskanál csalánt teszünk 1/4 l vízhez, csak forrázni szabad, forralni nem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése