Sok olyan ember van, aki nagyon kevéssel is gazdaggá tudja tenni a saját és a mások életét.

Japánban idősebb úriemberek egy csoportja rendszeresen összejött, hogy megbeszéljék a híreket, és teázgassanak. Egyik szórakozásuk az volt, hogy igen drága teafajtákat kutassanak fel, hogy azokból újabb ínycsiklandozó keverékeket állítsanak össze.

Amikor a legidősebbre került a sor, hogy megvendégelje a többieket, a legnagyobb ünnepélyességgel szolgálta fel a teát: aranydobozból mérte ki a leveleket. Mindannyian a legnagyobb elragadtatással dicsérték teáját, és tudni szerették volna, hogy milyen különleges kombinációból állította össze ezt a keveréket. Az idős ember mosolyogva így szólt:

- Uraim, a tea, amit Önök oly nagy élvezettel isznak, ugyanaz a tea, amit a parasztjaim isznak a birtokomon. Az élet legfinomabb dolgai egyáltalán nem drágák, és nem is nehéz őket megtalálni."

(Anthony de Mello: A csend szava)

2012. április 14., szombat

Lapsang Souchong tea - Scherlock Holmes kedvenc teája


Meg kell egyszer kóstolni,azért mert ez Sherlock Holmes kedvenc teája, és azért is mert olyan jellegzetes füstös ízű tea, amit sosem felejtünk el.

Van aki egyből megkedveli, de van olyan is aki ki nem állhatja.


A kínai Fujian tartományból, a  Wuyi-hegy régiójából származik.    


Létrejöttét a véletlennek köszönheti. A történet szerint a Qing-korszakban, amikor kínai Császári Hadsereg áthaladt a Wuyi hegyekben, akadályozta a teatermelőket a tealevelek szárításában. A munkások azonban, hogy ne menjen kárba a tea, a helyi fenyvesek fáiból raktak tüzet, és efölött szárították a teát. A füstölt tea külföldön nagyon népszerű lett, még hamisították is.


Fajtája:  fekete 

Gyantás fenyő vagy cédrus fölött füstölt. Füstös, kesernyés ízű tea. Illata is erősen füstös.

Elkészítés:
2-3 dl 90 C fokos vízzel öntjük le, 2-5 percig áztatjuk, ezután szűrjük le.
Rövidebb áztatás esetén, többször is leönthető.


Kevés tejjel, vagy natúr fogyasszuk.

Sós, fűszeres ételekkel nagyon jól harmonizál.

http://csodastea.hu/spd/T158330/Kinai_Lapsang_Souchong_Lapszang_Szucsong


Forráslista: http://hu.wikipedia.org/wiki/Lapsang_souchong
Kép: saját

Nincsenek megjegyzések: