Sok olyan ember van, aki nagyon kevéssel is gazdaggá tudja tenni a saját és a mások életét.

Japánban idősebb úriemberek egy csoportja rendszeresen összejött, hogy megbeszéljék a híreket, és teázgassanak. Egyik szórakozásuk az volt, hogy igen drága teafajtákat kutassanak fel, hogy azokból újabb ínycsiklandozó keverékeket állítsanak össze.

Amikor a legidősebbre került a sor, hogy megvendégelje a többieket, a legnagyobb ünnepélyességgel szolgálta fel a teát: aranydobozból mérte ki a leveleket. Mindannyian a legnagyobb elragadtatással dicsérték teáját, és tudni szerették volna, hogy milyen különleges kombinációból állította össze ezt a keveréket. Az idős ember mosolyogva így szólt:

- Uraim, a tea, amit Önök oly nagy élvezettel isznak, ugyanaz a tea, amit a parasztjaim isznak a birtokomon. Az élet legfinomabb dolgai egyáltalán nem drágák, és nem is nehéz őket megtalálni."

(Anthony de Mello: A csend szava)

2011. július 24., vasárnap

Ti Kuan Yin (Tie Guan Yin)- Kegyelem Vas Istennője teaFajtáját tekintve Oolong tea.

Nagyon népszerű tea zsíroldó hatása miatt, amelyet Kínában evés közben, és után is kis csészékben fogyasztanak. Gyors és rendkívüli zsírégető hatása régóta ismert. Sok fogyasztó teakeverék fő összetevője.

Egy legenda szerint Kínában, Fuicsen tartományban, volt egy buddhista templom, amelyet a Kegyelem Istennőjének szenteltek (Guan Yin).
A templom nagyon rossz állapotban volt. Vej úr, aki nagyon szegény volt szerette volna helyrehozatni, mert nagyon bántotta, hogy így hagyták leromlani. Sajnos nem volt rá pénze.
Elhatározta, hogy mivel mást nem tehet, ezért havonta kétszer kitakarítja a templomot, és környékét.
Guan Yin istennő az egyik éjjel megjelent álmában, és azt mondta: 
"A templom mögötti barlangban kincs van elrejtve,kérlek oszd meg másokkal is."
Kincset nem talált, csak egy kis teabokrot. Hazavitte, és szorgalmasan gondozta. Később a templom előtt álló vasszobor után nevezte Tie Guan Yin-nek (Kegyelem Vas Istennője).
Vej úr a teából meggazdagodott, másoknak is adott a tea hajtásaiból. Így Ők is gazdaggá váltak. A templomot pedig helyre hozatta. Hát így szól az egyik legenda a teáról.


Lágy, finom ízű. Először keserű, majd édes, aromája sokáig érezhető. Felesleges bármivel is ízesíteni. Forrázás után a levelek kisimulnak.


Elkészítés:
3 dl vízhez 1 teáskanálnyi teát teszünk, 80-90 C fokos vízzel leöntjük, 1-2 percig áztatjuk. Többször leönthető.

http://csodastea.hu/spd/T386451/China_Oolong_Ti_Kuan_YinKegyelem_Vas_Istennoje


Forráslista: 
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Tieguanyin2.jpg
({{Information |Description={{en|1=Tieguanyin tealeaves and a cup of tea in the background.}} |Source=Own work by uploader |Author=Quelcrime |Date=2009-02-09 |Permission= |other_versions= }} <!--{{ImageUpload|full}}--> [[Category:Oolong)
http://en.wikipedia.org/wiki/Tie_kuan_yin

Nincsenek megjegyzések: