Sok olyan ember van, aki nagyon kevéssel is gazdaggá tudja tenni a saját és a mások életét.

Japánban idősebb úriemberek egy csoportja rendszeresen összejött, hogy megbeszéljék a híreket, és teázgassanak. Egyik szórakozásuk az volt, hogy igen drága teafajtákat kutassanak fel, hogy azokból újabb ínycsiklandozó keverékeket állítsanak össze.

Amikor a legidősebbre került a sor, hogy megvendégelje a többieket, a legnagyobb ünnepélyességgel szolgálta fel a teát: aranydobozból mérte ki a leveleket. Mindannyian a legnagyobb elragadtatással dicsérték teáját, és tudni szerették volna, hogy milyen különleges kombinációból állította össze ezt a keveréket. Az idős ember mosolyogva így szólt:

- Uraim, a tea, amit Önök oly nagy élvezettel isznak, ugyanaz a tea, amit a parasztjaim isznak a birtokomon. Az élet legfinomabb dolgai egyáltalán nem drágák, és nem is nehéz őket megtalálni."

(Anthony de Mello: A csend szava)

2011. szeptember 20., kedd

Earl Grey tea - bergamott aromával ízesített fekete tea


A fekete teakeverék jellegzetes ízét és citrus illatát a bergamott adja.

Nevét II. Earl Grey angol miniszterlelnök után kapta.

Az egyik legenda szerint egy kínai mandarintól kapta a miniszterelnök a teát, hálája jeléül, mivel Lord Grey egyik embere mentette meg a fiát a fulladástól. Lord Grey sosem járt Kínában, és a bergamott olaj használata sem volt ismeretes akkoriban Kínában, így a történetnek nincs valós alapja.

A Grey család szerint a teát egy kínai mandarin külön Lord Grey-nek keverte, hogy az megfeleljen a Howick Hall-i vízhez, bergamottot használva, hogy az ellensúlyozza a helyi víz mésztartalmát.

Nem tudni melyik történet valós, mindenesetre a Lord Grey a Twining céget bízta meg először, hogy ízben és aromában hasonló teakeveréket próbáljanak meg kikeverni.

A Jacksons of Picadilly szerint Earl Grey teáját ők állították elő először, miután Lord Grey átadta George Charlton-nak, a Robert Jackson & Co. partnerének a receptet 1830-ban. Jacksons szerint az eredeti recept sosem hagyta el a kezüket, és folyamatosan termelnek az alapján; a kezdetek óta egy kínai teát véve alapul.

Ennyi hűhó egy tea körül..., azonban egyvalami a legfontosabb, hogy a keverékben milyen mennyiségben van jelen a bergamott.


Erős teát készíthetünk belőle, többféle változata ismert, attól függően, hogy milyen fekete tea vagy teák (ceyloni, kínai, indiai,füstölt) szolgálnak alapjául.


Elkészítés:
3dl vízhez egy teáskanálnyi teát vesszünk, leöntjük 100C fokos vízzel, 3-5 percig áztatjuk.

Ha valaki nem szereti a citrusféléket, annak valószínűleg nem ez lesz a kedvenc teája.


http://en.wikipedia.org/wiki/Bergamot_orange
http://hu.wikipedia.org/wiki/Earl_Grey

Nincsenek megjegyzések: