Sok olyan ember van, aki nagyon kevéssel is gazdaggá tudja tenni a saját és a mások életét.

Japánban idősebb úriemberek egy csoportja rendszeresen összejött, hogy megbeszéljék a híreket, és teázgassanak. Egyik szórakozásuk az volt, hogy igen drága teafajtákat kutassanak fel, hogy azokból újabb ínycsiklandozó keverékeket állítsanak össze.

Amikor a legidősebbre került a sor, hogy megvendégelje a többieket, a legnagyobb ünnepélyességgel szolgálta fel a teát: aranydobozból mérte ki a leveleket. Mindannyian a legnagyobb elragadtatással dicsérték teáját, és tudni szerették volna, hogy milyen különleges kombinációból állította össze ezt a keveréket. Az idős ember mosolyogva így szólt:

- Uraim, a tea, amit Önök oly nagy élvezettel isznak, ugyanaz a tea, amit a parasztjaim isznak a birtokomon. Az élet legfinomabb dolgai egyáltalán nem drágák, és nem is nehéz őket megtalálni."

(Anthony de Mello: A csend szava)

2011. október 18., kedd

Yogi tea - Masala Chai- a test és a lélek harmóniája

"Ép testben ép lélek" (Iuvenalis) 

A test a lélek és az elem tisztaságáért.

Alapvető összetevői: fahéj darabok, gyömbér darabok, kardamon mag, szegfűszeg és bors.

Mire jó?
Helytelen étkezés esetén biztosan segít. Jótékony hatással van a szívre, keringésre. Hozzájárul a méreganyagok kiürüléséhez. Szövetregeneráló hatású. Elősegíti a spirituális tisztaságot.

Részleteiben melyik összetevő mire jó?

Fahéj: 
fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő,hurutok ellen kiváló: bél-, és gyomorhurut, légúti hurutok, csökkenti az inzulin szintet (2 típusú cukorbetegség esetén), javítja a  vérkeringést, meghűlés esetén csökkenti annak tüneteit, fokozza a libidót, segíti a zsírok emésztését

Gyömbér:
segíti az influenzavírusok elpuszítását, erősíti az immunrendszert ,csökkenti a lázat, gyulladás csökkentő, nyugtatja a gyomrot, hányinger, émelygés ellen, gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését, enyhíti a fájdalmat, javítja az ízületek mozgékonyságát, csökkenti a koleszterinszintet, magas vérnyomást, csökkenti a vérrögösödését, véralvadásgátló

Kardamon:
Serkenti a szívizmok működését, javítja az emésztést (gyomorerősítő, szélhajtó). Köhögéscsillapító és tonizáló szer. Felfúvódás, rossz emésztés, fejfájás ellen is jó.


Szegfűszeg:
szájüreg, gyomor és bélrendszer fertőtlenítésére alkalmazzák, gyomorerősítő

Bors: 
étvágygerjesztő, szél- és vizelethajtó, élénkítőszer, fájdalomcsillapító, szövetregeneráló

Készítsünk mi is Masala Chai-t. A Masala Chai az indiaiak nemzeti itala, tejjel cukorral főzött tea. Nagyon változatosan készítik, ahány ház annyi szokás. Erős, fűszeres, édes tea. 

Elkészítés: 
Fél liter vizet forralunk 1 evőkanál Yogi teával (mennyiség változtatható ízlés szerint ki milyen fűszeresen szereti), utána tesszük bele 1 evőkanál erős fekete teát (Darjeeling teával a legjobb, de használhatunk Assam, Nilgiri teát is, csak Earl Grey-t ne). Majd beleteszünk fél liter tejet, és nádcukrot (ízlés szerint, lehet rendes cukor is.), és így főzzük tovább. Kb.: 10 percig. Végül leszűrve fogyasztjuk.
Ízlés szerint tehetünk bele csillagánizst, vaníliát, narancshéjat, mazsolát.
4 személyes adag

http://csodastea.hu/spd/T665971/Yogi_tea
http://csodastea.hu/spl/289218/Fekete_teak


Forráslista:
www.wikipedia.hu

Nincsenek megjegyzések: