Sok olyan ember van, aki nagyon kevéssel is gazdaggá tudja tenni a saját és a mások életét.

Japánban idősebb úriemberek egy csoportja rendszeresen összejött, hogy megbeszéljék a híreket, és teázgassanak. Egyik szórakozásuk az volt, hogy igen drága teafajtákat kutassanak fel, hogy azokból újabb ínycsiklandozó keverékeket állítsanak össze.

Amikor a legidősebbre került a sor, hogy megvendégelje a többieket, a legnagyobb ünnepélyességgel szolgálta fel a teát: aranydobozból mérte ki a leveleket. Mindannyian a legnagyobb elragadtatással dicsérték teáját, és tudni szerették volna, hogy milyen különleges kombinációból állította össze ezt a keveréket. Az idős ember mosolyogva így szólt:

- Uraim, a tea, amit Önök oly nagy élvezettel isznak, ugyanaz a tea, amit a parasztjaim isznak a birtokomon. Az élet legfinomabb dolgai egyáltalán nem drágák, és nem is nehéz őket megtalálni."

(Anthony de Mello: A csend szava)

2011. április 26., kedd

Darjeeling tea - a teák pezsgőjének is nevezik





A Darjeeling fekete tea az egyik legjobb minőségű az egész világon, különösen az Egyesült Királyságban kedvelik. A teát hagyományosan többre értékelték a többi fekete teánál.

Nevét a termesztés helyéről kapta. Darjeeling Nyugat-Bengália állam egyik városa India északkeleti részén.  Nem csak a várost hívják így, hanem az egész termőterületet, ahol a tea terem. Darjeeling két részből áll: maga a város és a Pattabong Tea Garden területéből (összterület: 12,77 km²).


Többféle változat létezik, függ a termőterület helyétől, szedés idejétől, a tea minősítésétől. Oolong, és zöld Darjeeling tea is kapható a fekete tea mellett.





Szedési időszakok:
- Első szüret (First Flush): Március közepén, a tavaszi esőzések után szüretelik, színe világos, aromája lágy.

- Köztes szüret (In between): Két szüret közötti szedés.

- Második szüret (Second Flush): Júniusban szedik. Teltebb ízű, mint az első szedésé.

- Őszi szedés (Autumnal flush): Az esős évszak után, ősszel szüretelik, íze némileg enyhébb és kevésbé fűszeres hatású, testesebb ízű, sötétebb tea.

- Monszun és esős szüret (Monsoon and rain tea): A második és az őszi szedés közötti szüret. Azért hívják így, mert az esős, monszunos időszakban szüretelik. Általában olcsóbb áron adják. Ritkán exportálják, gyakran használják Masala chai-hoz.


Muskotályos, fűszeres, virág ízű fekete tea.


Önmagában fogyasztható, tejjel ne kínáljuk.

Elkészítés: 
2dl vízhez egy teáskanál teafüvet teszünk. 100 C fokos vízzel leöntjük. 3 percig áztatjuk.


http://csodastea.hu/spd/T232748/Darjeeling_FTGFOP_House_Blend
http://csodastea.hu/spd/T916635/Darjeeling_FTGFOP1_Sungma

Forráslista:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Darjeeling
http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Darjeeling_Tea_Plantation,_India.jpg&filetimestamp=20060830202546
(== Summary == {{Flickr| |description= {{pt|Plantação de chá em Darjeeling, India}} {{en|Darjeeling Tea Plantation, India}} |flickr_url=http://www.flickr.com/photos/mshandro/34735038/ |title=Darjeeling Tea Plantation |taken=December 15, 2004 |photograph)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/Darjeeling-tea-first-flush-leaf-dry.jpg
({{Information| |Description = Darjeeling tea, first flush 2007, Risheehat Estate, SFTGFOP1 CH/FL, dry leaf |Source = Self-created, Nikon D70, uploaded by creator of image |Date = created 2007-04-12 |Author = David J. Fred |Permission = Permission granted )
http://en.wikipedia.org/wiki/Darjeeling_tea

Nincsenek megjegyzések: