Sok olyan ember van, aki nagyon kevéssel is gazdaggá tudja tenni a saját és a mások életét.

Japánban idősebb úriemberek egy csoportja rendszeresen összejött, hogy megbeszéljék a híreket, és teázgassanak. Egyik szórakozásuk az volt, hogy igen drága teafajtákat kutassanak fel, hogy azokból újabb ínycsiklandozó keverékeket állítsanak össze.

Amikor a legidősebbre került a sor, hogy megvendégelje a többieket, a legnagyobb ünnepélyességgel szolgálta fel a teát: aranydobozból mérte ki a leveleket. Mindannyian a legnagyobb elragadtatással dicsérték teáját, és tudni szerették volna, hogy milyen különleges kombinációból állította össze ezt a keveréket. Az idős ember mosolyogva így szólt:

- Uraim, a tea, amit Önök oly nagy élvezettel isznak, ugyanaz a tea, amit a parasztjaim isznak a birtokomon. Az élet legfinomabb dolgai egyáltalán nem drágák, és nem is nehéz őket megtalálni."

(Anthony de Mello: A csend szava)

2011. április 1., péntek

Fekete tea, és zöld tea az ép fogakértAz étkezések között fogyasztott  fekete tea segít megelőzni a fogszuvasodást, és a fogkő képződést.

A kutatást a Tea Trade Health Research Association végezte el, kimutatták azt is, hogy a napjában több alkalommal fogyasztott tea, nem csak a fogkőképződést csökkenti, hanem a fogakat károsító baktériumokra is hatással van. A teafőzetek gátolják és megfojtják azon baktériumok növekedését, amelyek felelősek a fogszuvasodásért.

Korábban is végeztek már ezirányú kutatásokat Japánban, de akkor a zöld tea jótékony hatását bizonyították. Ezért a nyugaton sokkal elterjedtebb és népszerűbb fekete teát állították a kutatások középpontjába. A kutatásban nem csupán a fent említett intézmény, hanem a svéd Göteborg Egyetem, és az amerikai Iowa Egyetem is részt vett.

Természetesen a fogszuvasodás megelőzéséhez a teának valóban fekete teának kell lenni, cukor, tej és méz nélkül.

Hátránya: 
Amíg a fekete tea sikeres a fogszuvasodással szemben, nem hatékony a fogak elszíneződése elleni harcban.Teljes cikk itt olvasható: http://fogabc.hu/hirek/hirek/20001130/fekete-tea-az-ep-fogakert/1968 
Kép: HTML:<a href="http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=3806&picture=woman-holding-cup">Woman holding cup</a> vele Petr Kratochvil

Nincsenek megjegyzések: