Sok olyan ember van, aki nagyon kevéssel is gazdaggá tudja tenni a saját és a mások életét.

Japánban idősebb úriemberek egy csoportja rendszeresen összejött, hogy megbeszéljék a híreket, és teázgassanak. Egyik szórakozásuk az volt, hogy igen drága teafajtákat kutassanak fel, hogy azokból újabb ínycsiklandozó keverékeket állítsanak össze.

Amikor a legidősebbre került a sor, hogy megvendégelje a többieket, a legnagyobb ünnepélyességgel szolgálta fel a teát: aranydobozból mérte ki a leveleket. Mindannyian a legnagyobb elragadtatással dicsérték teáját, és tudni szerették volna, hogy milyen különleges kombinációból állította össze ezt a keveréket. Az idős ember mosolyogva így szólt:

- Uraim, a tea, amit Önök oly nagy élvezettel isznak, ugyanaz a tea, amit a parasztjaim isznak a birtokomon. Az élet legfinomabb dolgai egyáltalán nem drágák, és nem is nehéz őket megtalálni."

(Anthony de Mello: A csend szava)

2011. augusztus 12., péntek

A tea és a víz








Egy igazán finom tea elkészítéséhez a víz minősége is fontos. Hiszen a víz a tealevél mellett a másik alkotóelem.

Ha van lehetőségünk tiszta forrásvízhez jutni, akkor igazán finom teát készíthetünk. 
Sajnos mivel erre elég kevés az esély, nézzük, hogy mit tehetünk, hogy mégis finom teát készítsünk.

Használhatunk szűrt vagy palackos vizet, csapvizet.

A palackos vizek, ásványvizek közül, olyat válasszunk, aminek alacsony az ásványi anyag tartalma.

Desztillált vizet, állott, újra felmelegített, bojlerból folyó meleg vizet soha ne használjunk.

Mindig hidegen tegyük fel a csapvizet forralni. 
Közepesen kemény vizet 2 percig forraljuk (tovább ne), így feljavíthatjuk.

A lágy víz a teát jobbá teszi. Kemény víz esetén használjunk robusztusabb teát. Pl: Assam, Earl Grey, Ceylon....

Kemény vizet ne használjunk teafőzésre.

Mindig a teát kell felönteni a forró vízzel.




Forráslista:
kép: http://grecesvendeghaz.blogspot.com/2011/05/marosfo-kornyekenek-termeszeti-kincsei_12.html

Nincsenek megjegyzések: