Sok olyan ember van, aki nagyon kevéssel is gazdaggá tudja tenni a saját és a mások életét.

Japánban idősebb úriemberek egy csoportja rendszeresen összejött, hogy megbeszéljék a híreket, és teázgassanak. Egyik szórakozásuk az volt, hogy igen drága teafajtákat kutassanak fel, hogy azokból újabb ínycsiklandozó keverékeket állítsanak össze.

Amikor a legidősebbre került a sor, hogy megvendégelje a többieket, a legnagyobb ünnepélyességgel szolgálta fel a teát: aranydobozból mérte ki a leveleket. Mindannyian a legnagyobb elragadtatással dicsérték teáját, és tudni szerették volna, hogy milyen különleges kombinációból állította össze ezt a keveréket. Az idős ember mosolyogva így szólt:

- Uraim, a tea, amit Önök oly nagy élvezettel isznak, ugyanaz a tea, amit a parasztjaim isznak a birtokomon. Az élet legfinomabb dolgai egyáltalán nem drágák, és nem is nehéz őket megtalálni."

(Anthony de Mello: A csend szava)

2011. február 3., csütörtök

A tea egyéb fajtái





Rooibos (Afrikai vörös tea): 

Dél-afrikai fűféle, zsenge hajtásaiból készítenek teát. Forrázatát az ottani lakosság évszázadok óta issza kedvező élettani hatásai és finom íze miatt. Neve  „vörös bokrot” jelent. Nyugat-Európában a kilencvenes évek közepétől kezdve rohamosan terjed a fogyasztása, mert élvezeti teaként a modern életmód kitűnő kiegészítőjének bizonyult. 

Koffeinmentes, ásványi anyagokban (kalcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz) gazdag, cserzőanyag-tartalma alacsony, antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja az élettani öregedést.

Reggel élénkítő, nappal szomjoltó, este nyugtató hatása van. Annak ellenére, hogy forrázatát gyakran használják csecsemők „megnyugtatására”, az 1990-es években az egyik nagy dél-afrikai egyetem kutatásai azt mutatták ki, hogy károsíthatja a két év alatti gyermekek bélrendszerének fejlődését. A kutatási anyagot az egyik Rooibos teát gyártó cég megvásárolta és így nem került széles körű publikálásra. A bélre gyakorolt hatásait felnőtteknél is észlelhetjük: túlzott fogyasztása esetén (6 vagy több csésze naponta) gyengétől közepesig terjedő fájdalmat okoz a bélrendszerben. Figyeljünk oda a mértékletességre. Ezt betartva, nyugodtan élvezhetjük a Rooibos tea jótékony hatásait. Jellegzetes, frissítő íze a fekete teáénál édesebb. Mélyvörös színű. 


Sárga tea: 

A sárga tea ízben, hatásában és karakterében egyaránt a zöld és az oolong tea között helyezkedik el. A tea élénkítő hatása és az egészségre gyakorolt tulajdonságai miatt, a sárga tea hosszú időn keresztül megmaradt a Buddhista szerzetesek privilégiumaként. Mind a termelt mennyisége, mind a variáció száma erősen limitált. A sárga tea híres az aromájáról, amely a kávé és a csokoládé ízére emlékeztet. 

Készítése során a leszüretelt leveleket a fonnyasztás után rövid ideig oxidálják, majd ezt félbeszakítják szárítással. Ezután még rövid ideig pihentetik, ekkor nyeri el végleges színét és karakterét. Hasonló az oolong teákhoz, de ennek oxidálása rövidebb ideig tart. Gyógyhatásúnak tartják, zsírégető, fogyasztó hatása is említést érdemel. 

Mate tea


Mate: 

Dél-Amerikában őshonos fafaj, ottani neve yerba mate. 
A leveleit használják teakészítésre: fiatal csúcshajtásait gyűjtik össze, amit aztán nyílt tűzön vagy forró levegőáramban hirtelen megszárítanak. Így marad zöld a mate-tea. Meg is piríthatják kissé a leveleket, az lesz a pörkölt mate. 

Rendkívül elterjedt tonizáló hatású gyógynövény a dél-amerikai kontinensen. A mate diadalútja során egyéb javallatok szerint alkalmas arthritis, fejfájás, aranyér, fáradtság, stressz, székrekedés, allergiák, szénanátha kezelésére is. Vértisztító, tonizálja az idegrendszert, késlelteti az öregedést, stimulálja az agyat, csökkenti az étvágyat, serkenti a kortizon termelést, és feltételezhetően erősíti egyéb gyógynövények hatását. A gyógynövényi immunstimulánsok hatása leginkább a mate hatására emlékeztetnek, azaz általános stimulánsok. Az ilyen gyógynövények még nagy dózisban sem stimulálják túl az immunrendszert.

 A yerba mate képes az izomszövet fejlődését serkenteni. Ez a hatás segít a sejtek oxigén ellátását és javítja a zsírégető folyamatokat, ezáltal jelentősen javítja a teljes vázrendszer működését. Legfontosabb hatása tehát a tonizálás (megerősít mindenféle testi funkciót), zsírégető, idegrendszeri hatások (egyensúlyba hozza a vegetatív idegrendszert), depresszió, fáradtság és idegfájdalom esetén általános harmonizáló. Allergia kezelésére is jó. Kutatásokkal alátámasztott hatásmechanizmus: gyulladáscsökkentő, antioxidáns, görcsoldó, epetermelést stimuláló, élénkítő, zsírégető, értágító.

Természetes koffeinforrás. Koffein, vagy xantin-származékokkal szembeni allergia esetén ellenjavallt az alkalmazása. Népgyógyászati felhasználása Braziliában antraxos bőrfekélyek helyi kezelése, étvágy csökkentés, aszténia, a központi idegrendszer általános élénkítése, emésztési panaszok, fáradtság, szív- és keringési rendszer támogatás, izomgyengeség, elhízás, vesegörcs, húgyúti panaszok, reuma.
  
A fogyasztóknak érdemes a hagyományosan magas minőségre törekvő kereskedők termékeit vásárolni, hiszen ezek a termékek minden esetben csak aprólékos minőségellenőrzési folyamatot követően kerülhetnek piacra. 




Lapacho:

A Lapacho fa (más néven: Pau d’ Arco, Ipe roxo, vagy Taheebo) õshazája Dél-Amerikában van, pontosabban Argentína, Brazília és Paraguay területén. A fa tekintélyes méretűre nő és az élettartalma elérheti a 700 évet is. A fát virágtenger borítja a nézelődők örömére. 


A kereskedelemben kapható Lapacho tea, a fa belső kérgéből készül, melyet lehántanak és kezelnek. A hántolás után a fa egy vékony szövetréteget hoz létre amely belülről növekszik így mindig a régebbi rétegek kerülnek kívülre, tehát a fa megtudja tartani a védekező képességét így nem sérül a hántolás hatására. A fakéreg 40 éves kor után éri el a gyógyászati célra is alkalmas hatóanyag-koncentrációt.

Csak 35-40 éve figyeltek fel a tudósok arra, hogy a perui és bolíviai inkák a növényi kivonatot nagyon eredményesen alkalmazzák gyulladások, ízületi panaszok és daganatok kezelésére.

Viszonylag sok benne az ásványi anyag és a nyomelem: kalcium, magnézium, foszfor, cink, szilícium, mangán, molibdén, réz, vas, kálium, nátrium, kobalt, bór, arany, ezüst, stroncium, bárium, jód és nikkel. Immunrendszer erősítő, valamint daganatgátló, rákmegelőző hatású, antibiotikus, gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, fokozza a sejtek anyagcseréjét és a kiválasztást. 

Koffeinmentes. Fogyasztása ajánlott legyengült immunrendszer, gyulladások, visszatérő fertőzések (bakteriális, vírusos, gombás), allergiák, asztma kezelésekor; gyulladáscsökkentőként: ízületi, bél-, bőr-, légúti és húgyúti gyulladásoknál; daganatos betegségeknél: kiegészítésül az immunrendszer erősítésére, a kemoterápia mellékhatásainak enyhítésére; anyagcsere-aktiválására: fogyókúrák kiegészítésére, cukorbetegségben, magas vérnyomás esetén; salaktalanító, méregtelenítő kúrákhoz: a máj méregtelenítésének elősegítésére, a nyirokrendszer salaktalanítására, a nehézfémek kiválasztására.

Kúraszerűen 6 hétig napi 1-1,5 litert igyunk meg, majd 4 hét szünet után ismételjük meg a kúrát.Önmagában enyhén füstös, vaníliás aromájú.






Honeybush:
A mézbokor Dél-Afrika hegyvidéki lejtőin őshonos, zsenge hajtású cserje, amelyből "mézes-gyümölcsös" zamatú, mesterséges ízesítést, színezéket nem tartalmazó tea készül. A dél-afrikaiak évszázadok óta isszák kedvező élettani hatásai és finom íze miatt.


A magas fennsíkokon vadon terem, ezáltal a forgalomba hozható mennyiség elég korlátozott. Napjainkban kísérleteznek termesztését nagyobb volumenben beindítani, de mivel nagyon érzékeny növény, sok gondozást és odafigyelést kíván. Nyugat-Európában a kilencvenes évek közepétől kezdve rohamosan terjed a fogyasztása, mert élvezeti teaként a modern életmód kitűnő kiegészítőjének bizonyult. 

A Honeybush tulajdonságai, jellege a Rooiboséhoz hasonló, de az íze egy kicsit édesebb. A teához elsősorban a cserje virágát és leveleit használják fel. A Honeybush bokrot már ültetvényeken is termesztik, de még ma is főleg a vadon termő cserje szüreteléséből állítják elő a teát. A Honeybush virága árasztja magából a méz illatot. A másik ok, amiért a teának édesebb, mézesebb íze van az az, hogy a Honeybush cserjét a virágzási időszak alatt szüretelik. A nagyobb mennyiségben szüretelt cserje virágait és leveleit 4-5 méter átmérőjű és kb. 2 méter magas halmokban oxidálják. A halmot vászonzsákokkal takarják le, és 3-4 napon keresztül állni hagyják. A tea színe zöldből sötétbarnára változik, és illata, aromája is édesebb lesz. A harmadik naptól kezdve a külső rétegeket beforgatják, 12 óránként megismételve a műveletet. A 3-5 nap múlva a teát vékony rétegben szétterítik, és a napon szárítják tovább, ez további 1-2 napot igényel. 

Fantasztikus ízét hidegen és melegen egyaránt élvezhetjük. Elkészítésekor kevesebb, 2-3 perces áztatást igényel. Koffein- és teinmentes, ásványi anyagokban (kálcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz) gazdag, cserzőanyag tartalma alacsony, antioxidánsaival pedig lassítja az élettani öregedést és eredményesen köti meg a szabadgyököket. 

Nyugtató hatása van, de fejfájás, és álmatlanság  ellen is ajánlják. Csökkenti a magas vérnyomást, gyomor bántalmak esetén pedig csökkenti a gyomorgörcsöt, a gyomorégést, segít a székrekedés megszüntetésében. Az allergiás panaszok csökkentésében is nagy szerepe van (szénanátha, asztma, ekcéma stb.), magas antioxidáns anyag tartalma lassítja a szervezet öregedését és erősíti az immunrendszert. Vasat, káliumot és rezet tartalmaz, ami elősegíti a szervezet anyagcseréjét. Vas tartalma miatt terhes nőknek is ajánlják. Reggel élénkítő, napközben jó szomjoltó míg este feszültségoldó hatású.


Pu-Erh tea:


Kína Yünnan tartományának Pu-Erh (Öreg Föld) városából származó vörös tea, melyet különleges eljárással készítenek. Fekete tea akár több évtizedig is tartó továbbérlelésével készül. Míg a legtöbb teafajtát a készítésének évében fogyasztják, addig a Pu-Erh több, mint 50 éves is lehet. Ezalatt az idő alatt kialakul egy erős, jellegzetes, földes íz, melyet a leveleken (vagy teakockákon, ha préselve van) kialakuló nemespenész réteg okoz.


Egy speciális alapteából, a Quing Mao-ból készül, melyet elkészülte után oxidálnak és újra szárítanak, ezután pedig vagy csomagolják, vagy formákba préselik, majd érlelik.

Kínában gyógyító erőt tulajdonítanak neki. Tévesen zsíroldó hatással ruházták fel, ám ilyen hatása nincs. Élvezeti cikk. Teintartalma igen alacsony, ezért késő este és gyerekek számára is fogyasztható.



Chai: 


Indiai fűszeres teakeverék, melyben a teát édes fűszerekkel ízesítik, mint amilyen a gyömbér, kardamomi mag (malabár-kardamomum), fahéj, fekete bors, szegfűszeg, indiai babérlevél és szerecsendió. Igen népszerű Dél-Ázsiában és a Közel-Keleten.


Nincsenek megjegyzések: