Sok olyan ember van, aki nagyon kevéssel is gazdaggá tudja tenni a saját és a mások életét.

Japánban idősebb úriemberek egy csoportja rendszeresen összejött, hogy megbeszéljék a híreket, és teázgassanak. Egyik szórakozásuk az volt, hogy igen drága teafajtákat kutassanak fel, hogy azokból újabb ínycsiklandozó keverékeket állítsanak össze.

Amikor a legidősebbre került a sor, hogy megvendégelje a többieket, a legnagyobb ünnepélyességgel szolgálta fel a teát: aranydobozból mérte ki a leveleket. Mindannyian a legnagyobb elragadtatással dicsérték teáját, és tudni szerették volna, hogy milyen különleges kombinációból állította össze ezt a keveréket. Az idős ember mosolyogva így szólt:

- Uraim, a tea, amit Önök oly nagy élvezettel isznak, ugyanaz a tea, amit a parasztjaim isznak a birtokomon. Az élet legfinomabb dolgai egyáltalán nem drágák, és nem is nehéz őket megtalálni."

(Anthony de Mello: A csend szava)

2011. február 2., szerda

Tévhitek a teáról • Bár a zöld, és a fehér tea valóban kevesebb koffeint tartalmaz, mint a fekete, tévhit, hogy teljesen koffeinmentes lenne.

 • Tévhit, hogy a zöld tea fogyasztószer,  bár sok városi legenda kering fogyasztó hatásával kapcsolatban is. Magában csak nagy dózisban segíthet az elhízáson, ám tény, hogy napi 5 csésze rendszeres elfogyasztása megóv a zsír lerakódásától.

 • Tévhit, hogy a tea dehidratál, a teában lévő víz is beleszámít a napi folyadékmennyiségbe.
  Napi 8-10 csésze tea éppen olyan jó, mintha egy csomó vizet inna - sőt, bizonyos okok miatt még jobb is. Nemhogy segít a szervezet megfelelő vízháztartásának fenntartásában, de védelmet jelent a szív- és érrendszeri betegségek valamint számos rákfajtával szemben.

 • A zöld tea gátolja a daganatos sejtek növekedését, azonban az üzletekben zöld teaként árusított üdítők nem rendelkeznek ezzel a hatással. Válasszuk a valódi zöld teát.

 • Tévhit, hogy az a tea erős, ami sokáig ázik.
  Rövid idő esetén kevesebb mennyiségű csersav oldódik fel, így a koffeint jobban érvényesülhet, s a tea jóval élénkítőbben hat. Minél tovább áztatjuk a teafüvet, a felszabaduló egyre több cserzőanyaggal egyenesen arányosan csökken a koffein élénkítő hatása is.

 •  Tévhit, hogy a kávé jobban ébren tart, mint a tea.
  Meglepő módon azonban ugyanaz a koffein a teában teljesen másképpen hat, mint a kávé esetében. Mindez pedig azzal magyarázható, hogy a teafűben kevesebb koffein található, mint a kávébabban, valamint a hatóanyag a csersavhoz kötődik, így a koffeint szervezetünk nem tudja teljes mértékben felvenni. Az élénkítő hatás ezért később és enyhébben jelentkezik, viszont nagyon fontos, hogy tovább tart.

Nincsenek megjegyzések: