Sok olyan ember van, aki nagyon kevéssel is gazdaggá tudja tenni a saját és a mások életét.

Japánban idősebb úriemberek egy csoportja rendszeresen összejött, hogy megbeszéljék a híreket, és teázgassanak. Egyik szórakozásuk az volt, hogy igen drága teafajtákat kutassanak fel, hogy azokból újabb ínycsiklandozó keverékeket állítsanak össze.

Amikor a legidősebbre került a sor, hogy megvendégelje a többieket, a legnagyobb ünnepélyességgel szolgálta fel a teát: aranydobozból mérte ki a leveleket. Mindannyian a legnagyobb elragadtatással dicsérték teáját, és tudni szerették volna, hogy milyen különleges kombinációból állította össze ezt a keveréket. Az idős ember mosolyogva így szólt:

- Uraim, a tea, amit Önök oly nagy élvezettel isznak, ugyanaz a tea, amit a parasztjaim isznak a birtokomon. Az élet legfinomabb dolgai egyáltalán nem drágák, és nem is nehéz őket megtalálni."

(Anthony de Mello: A csend szava)

2011. február 16., szerda

A tea feldolgozása


A legbonyolultabb folyamat a fekete tea elkészítése, a legegyszerűbb a fehér teáé. A feldolgozást az előállítandó tea típusa határozza meg.

A fekete teákat kétféle képen szokás feldolgozni:
- ortodox módszer
- CTC módszer (morzsol, szakít, csavar szavak angol rövidítése a CTC)


Ortodox módszer:


 • Hervasztás (fonnyasztás):
  A tealevelek nedvesség tartalmát csökkentik, hogy ezután könnyen sodorhatóvá váljanak.
  A leveleket vékony, 25–40 cm-es rétegben terítik szét tálcákon, hogy minél nagyobb felületen érintkezzenek a levegővel. A szárítást ventilátorok segítik. Ha a kicsi a levegő nedvességtartalma, szoba hőmérsékletű levegőn is végbemegy a fonnyadás.

 • Sodrás:
  A folyamat során a levél sejtfalai felszakadnak, és a levél felületére kerülnek a sejtnedvek anyagai, ahol levegő jelenlétében keverednek el a polifenol-oxidáz enzimmel. Kézzel teasodró asztalokon, vagy a két recézett hengerből álló mángorlón végzik.

 • Fermentálás (erjesztés):
  Ennek a folyamatnak a során alakul ki fekete tea jellegzetes íze.

  Megindulnak a kémiai fermentációs folyamatok (oxidáció): a katechinekből teaflavinok és tearubiginek, a klorofillból feofitinek és a feoforbidok, az aminosavak bomlásából illóanyagok keletkeznek. Ezen folyamatra annak idején (valószínűleg a borkedvelők kezdeményezésére) a fermentáció kifejezés terjedt el, s használata fennmaradt annak ellenére is, hogy valódi (baktériumos) erjedés nem történik.

 • Szárítás:
  Megállítják az erjesztési folyamatokat , és az enzimek működését. Hevítéssel eltávolítják a levelekből a nedvességet. Célja, hogy a tea eltartható legyen, és megőrizze aroma és íz anyagait.


CTC módszer:

A CTC módszert a gyengébb minőségű levelekhez használják, melyek általában teafilterekben, vagy sűrítményekben végzik és feldolgozásuk gépi úton történik. Ez a módszerhatásosan és hatékonyan készít jobb minőségű végterméket a közepes vagy gyenge minőségű levelekből.


Zöld tea

A zöld teát nem fermentálják. Kínában a tealeveleket forró vaslábasban néhány percig pörkölik, majd asztalokon sodorják. A pörkölést és a sodrást még legalább kétszer megismétlik.

Japánban a leveleket 15-20 másodpercig gőzölik egy keverővel ellátott forgó hengerben. A teát ezután szállítószalagon hűtik, ezután ismét felmelegítik és sodorják. A műveletet újabb hevítés és szárítás követheti a második sodrás előtt. A teát végül szárítják.

A gőzölés vagy pörkölés egyik legfontosabb biokémiai következménye, hogy a polifenol-oxidáz enzim elveszti aktivitását, ezért a katechinek nem oxidálódnak, és a levelek zöld színe megmarad. Az oxidálatlan katchinek miatt a zöld tea fanyarabb a fekete teánál.


Fehér tea: 
A fehér tea feldolgozási folyamata csak fonnyasztásból, szárításból, válogatásból áll. 


A feldolgozás további lépései: 
- Osztályozás
- Tárolás
- CsomagolásForrás lista:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Tea#Feldolgoz.C3.A1s
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Tea_Factory_Srimongol_Sylhet_Bangladesh_5.JPG

Nincsenek megjegyzések: