Sok olyan ember van, aki nagyon kevéssel is gazdaggá tudja tenni a saját és a mások életét.

Japánban idősebb úriemberek egy csoportja rendszeresen összejött, hogy megbeszéljék a híreket, és teázgassanak. Egyik szórakozásuk az volt, hogy igen drága teafajtákat kutassanak fel, hogy azokból újabb ínycsiklandozó keverékeket állítsanak össze.

Amikor a legidősebbre került a sor, hogy megvendégelje a többieket, a legnagyobb ünnepélyességgel szolgálta fel a teát: aranydobozból mérte ki a leveleket. Mindannyian a legnagyobb elragadtatással dicsérték teáját, és tudni szerették volna, hogy milyen különleges kombinációból állította össze ezt a keveréket. Az idős ember mosolyogva így szólt:

- Uraim, a tea, amit Önök oly nagy élvezettel isznak, ugyanaz a tea, amit a parasztjaim isznak a birtokomon. Az élet legfinomabb dolgai egyáltalán nem drágák, és nem is nehéz őket megtalálni."

(Anthony de Mello: A csend szava)

2011. február 7., hétfő

Teaszertartás II.

Kínai teaszertartás





A Gong Fu Cha – A tea nyugalma

A teázás lényege a belső értékek felemelése

Gong Fu Cha – így nevezik a kínai teaszertartást, amely során a wulong teát tradicionálisan, apró agyag (Yi Xing) kannában, rövid főzési szakaszokban készítik el. Ismerjük meg a részleteket!

A Ming dinasztia (1368-1644) idejéből származó, és mára az egész világon elterjedt teafőzési módszerről azt tartják, hogy kiemeli a tea legjobb ízét.

A belső értékekért

Mint minden szertartásnak, a teázásnak is lényege a belső értékek felemelése. Fontos ügyelni a sorrendre, a pontos mozdulatokra, amik valódi szertartásosságot kölcsönöznek a teázásnak, hogy méltó legyen az alkalomhoz és illő a teához.

Ilyen wulong teák például a Tie Guan Yin (A Kegyelem Vasistennője), Feng-huang Dan Cong (Az arany Főnix magányos bokrai), Ta Hong Pao (Nagy vörös köntös), A Li Shan wulong (Wulong az A Li hegyről), Dong Ding wulong (Wulong a Dong Ding hegyről), Wen Shan Bao Zhong (Wulong a Wen hegyről), Dong Fang Mei Ren (Keletről jött szép ember)... hogy csak a leghíresebbeket említsük, a teljesség igénye nélkül.

Felkészülés

Előkészítjük a kellékeket: egy tiszta Yi Xing kannát, a csésze párokat (szagoló- és ivócsészéket), azokhoz alátéteket, kiöntőt, teatálcát, vízforralót, olyan edényt, amely melegen tartja a forró vizet, valamint egy törlőkendőt.

Ezt követi a tea kiválasztása: óvatos, átgondolt mozdulatokkal szedjük a leveleket a szagoló edénybe, majd körbeadjuk, hogy az egész társaság megszemlélhesse és megszagolhassa, azaz kontaktusba kerüljön a teával.

A tealevelek mennyisége is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a tea íze mennyire lesz telt, zamatos. Általános szabálynak számít, hogy ha szorosra gyúrt levelű teát főzünk, a száraz teából annyi kerüljön a kannába, hogy azt nagyjából negyedéig töltse meg, míg a lazább levelű teával a kis kannát félig töltsük meg.

Ezt mindenkinek a saját ízlése és kannája tulajdonságai alapján ki kell tapasztalnia.
A vízforralás során a vendégekkel együtt elmerülhetünk a feltörő buborékok lenyűgöző látványában és hangzásában.

A következő lépés: az edények átmelegítése

Az agyagkannát megtöltjük forró vízzel, lefedjük és meglocsoljuk kívül is. Áttöltjük a vizet a kiöntőbe, azután a szép sorba rendezett csészékbe öntjük. A forró vízzel teli csészéket facsipesszel megfogjuk és figyelmes mozdulattal a kannára borítjuk, majd gondosan visszatesszük az eredeti helyükre.

A tea előkészítése

A gőzölgő kanna szájára kis fatölcsért teszünk és a szagoló edényből egy faeszköz segítségével, óvatosan, szinte levelenként beleszórjuk a teát. Visszahelyezzük a fedőt, óvatosan a kannára csavarjuk a törlőkendőt, majd enyhén megrázogatjuk és körbe adjuk. A kannában lévő tealevelek enyhén kinyílnak, az erőteljes illat betölti a helyiséget.

A Gong Fu Cha teakészítés szabálya szerint a tealevelek csak átmosás után készülnek el az ivásra. A forró vízzel megtöltött kannából az első főzetet a kiöntőbe öntjük, majd ugyanezzel a főzettel átöblítjük a sorban álló csészepárokat. A szagoló csészékből az ivócsészékbe és végül a lezárt kannára.

Az első leöntés

Megtöltjük forró vizzel a Yi Xing kannát, lefedjük és várjunk egy kicsit, majd a törlőkendővel megtöröljük az alját és a kész teát a kiöntőbe öntjük. Az egymás mellett szépen elrendezett csésze párok közül a szagoló csészéket megtöltjük teával 2/3 - 3/4 részig, közben a kiöntő alját folyamatosan törölgetjük törlőkendővel. A kiöntőben maradt kis teát az agyagkannára szokás önteni.

A teafőző a szagoló csészékből az ivócsészékbe önti a teát, a csészepárokat egy-egy alátétre teszi és egyenként nyújtja át a vendégeknek.

Először az asztalnál ülő legidősebb férfi kap teát, majd a többi férfi. Ezután következik a legidősebb nő, majd a többi hölgyvendég, s legvégül a tea készítője. Elismerésük gyanánt, illetve köszönetképpen a kínaiak a mutató és középső ujjukkal megkocogtatják kétszer az asztalt.

A magas csészéből a tea aromáját és illatát szagolják. Az ivócsészét kézben tartva gyönyörködnek a tea színében, apró kortyokban iszogatják, élvezik az ízét, érzik a hatását, észlelik az utóízeket.

A következő forrázás

Ez akkor történik, amikor a fővendég már majdnem kiitta a csészéjében lévő teát. Az eljárás ekkor a fent leírtakhoz hasonló.
A teakészítő gondosan ügyel a mozdulataira, irányítja és összhangban tartja a teázás ritmusát.

Teázás alatt, a beszélgetés legyen nyugodt, teához illő.



Forrás lista:

http://www.youtube.com/watch?v=5Xs75A8Fs04
http://www.aranydaru.hu/egeszsegmegorzes/a-gong-fu-cha-a-kinai-teaszertartas.html




Nincsenek megjegyzések: