A teákat az úgynevezett fermentációs (erjesztési, befüllesztési) eljárás lezajlásától függően négy fő csoportba soroljuk.
Fehér tea: fiatal levelek, amik nem oxidálódtak
Zöld tea: fermentációban megakadályozott levelek, minimális oxidáció
Vörös (Oolong) tea: az oxidációt a folyamat közepén állítják meg
Fekete tea: jelentős mértékű oxidáció, sajátos zamata a fermentálás során alakul ki
A tea gyártási folyamatai fajtánként eltérőek lehetnek, de általában négy szakaszból állnak: hervasztás, fonnyasztás, fermentáció (erjesztés), szárítás.
Ezután történik a tealevelek válogatása és minősítése.
A fekete teákat általában származási helyük alapján nevezik el, például:
Darjeeling, Assam, Ceylon, Jáva, Yunnan...
A legtöbb zöld tea azonban megőrizte hagyományos kínai, illetve japán nevét.
Gunpowder, Sencha, Genmaicha, Houjicha, Pouchong....
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése