Eltérő minősítési rendszert használnak a fekete és a zöld teákra. A tea minősége attól függ, hogy a levelek hol helyezkednek el a virághoz képest a cserjén.
A fekete tea minősítés szerint négy fő csoportba osztható:
- FOP (Flowery Orange Pekoe): Kíváló minőségű, lédús levélrügyekből álló keverék. A teacserje virágrügy leveleinek válogatásával gyűjtik. Ez az első levélpár.
- OP (Orange Pekoe): Nagyon jó minőségű tea. Fiatalabb és kisebb méretű, csúcs nélküli levél, a második levélpár. Nevét a narancsba hajló színéről nyerte.
- P (Pekoe) : Harmadik levélsorttól lefelé szedett tealevelek. A szó, a kínai "fehér"-ből származik, a rügyeken található fehér szálakra utalt. A korai nyugati kereskedők azokra a levelekre alkalmazták ezt a szót, amiket kizárólag a szárak végéről szedtek: a levélrügyet és a két levelet a rügy alatt. A szó használata Indiában és Sri Lankán kibővült, az azonos méretű, teljes leveleket jelentette, és jelenti még ma is. Tartalmazhat olyan leveleket is, amiket lejjebb szedtek a szárról.
- PS (Pekoe Souchong): A teacserje ágainak, negyedik levélpárja. Nagyobb, öregebb levelek.
- S (Souchong): Az ág legalján található, ötödik levélpár nagyobb méretű, durva levelei.
A jóminőségű Darjeeling teákat legtöbbször egy bonyolult rendszer alapján minősítik, ami a következő megnevezéseket használja:
TGFOP: Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. A "Tippy" (végi), a "Golden" (arany) és a "Flowery" (virágos) mind a szárvégi rügyre vonatkozik. (A rügynek világsabb szine van mint a teljesen kibomlott leveleknek, ezért "golden" vagyis arany.)
FTGFOP: Fancy (vagy Fine) Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. A "Fancy" (különleges) kifejezést használják az oolong teák minősítésénél is.
SFTGFOP: Super-Fine (vagy Fancy) Tippy Golden Flowery Orange Pekoe.
Ha Darjeeling teákkal van dolgod, a következő jellemzőkkel találkozhatsz még:
Estate (birtok): az ültetvény neve, ahonnan a levelek származnak.
Vintage (szüreti): azt jelenti, hogy egy szüretből származnak a levelek, és nincsenek semmi mással elkeverve.
First Flush (első növés): a levelek az év első terméséből származnak. Általában nagyon könnyű, finom ital főzhető ezekből.
Second Flush (második növés): a második szüretből. Sokkal robosztusabb és összetettebb mint a first flush.
Autumnal Flush (őszi növés): az esős évszak utáni szüretből való. A zöld tea minősítése:
Néhány kifejezés, amit a kínai zöld teákra használnak.
- Gunpowder (Puskapor):
Kínaiul 'zhū chá', azaz gyöngytea. Egy kínai zöld tea fajta, melyet Kína Zhejiang tartományában állítanak elő. A tea minden egyes levelét kis golyóvá gyúrják össze. Valószínűleg az angol neve onnan származik, hogy a tea hasonlít a puskaporra. Ezt a sodrásos módszert főleg a szárított zöld tea és az Oolong tea esetén alkalmazzák. A gunpowder tea előállítása a Tang dinasztia (618-907) idejébe nyúlik vissza. Bár az egyes leveleket korábban kézzel sodorták, manapság ezt a műveletet gépek végzik (bár a legjobb minőségűeket ma is kézzel sodorják). A tealevelek Gunpowder teává való sodrása általa a levelek kevésbé lesznek érzékenyek a fizikai sérülésekre, valamint ízükből, aromájukból többet tudnak megőrizni. Ezen túlmenően bizonyos oolong fajták ezáltal hosszú ideig is tárolhatók lesznek.
- Gunpowder "Temple of Heaven":A pekingi Mennyei Templomról kapta a nevét ez a tea. Sokkal finomabb a hagyományos Gunpowdernél. Ezt a fajtát a nagyon szorosan feltekert gömbök jellemzik, amely a minőségének jele is. Az aroma lágyabb, mint az átlagos minőségűé, és kevésbé keserű. A Mennyország Templomának képét védjegyként viselő tea a kínai kormány védjegyoltalma alatt áll.
- Chun Mee: a leveleket hosszanti irányban sodorják össze.
- Natural Leaf: teljes lapos levelek.
- Matcha: a leveleket egy malomkő segítségével porrá zúzzák.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése