Sok olyan ember van, aki nagyon kevéssel is gazdaggá tudja tenni a saját és a mások életét.

Japánban idősebb úriemberek egy csoportja rendszeresen összejött, hogy megbeszéljék a híreket, és teázgassanak. Egyik szórakozásuk az volt, hogy igen drága teafajtákat kutassanak fel, hogy azokból újabb ínycsiklandozó keverékeket állítsanak össze.

Amikor a legidősebbre került a sor, hogy megvendégelje a többieket, a legnagyobb ünnepélyességgel szolgálta fel a teát: aranydobozból mérte ki a leveleket. Mindannyian a legnagyobb elragadtatással dicsérték teáját, és tudni szerették volna, hogy milyen különleges kombinációból állította össze ezt a keveréket. Az idős ember mosolyogva így szólt:

- Uraim, a tea, amit Önök oly nagy élvezettel isznak, ugyanaz a tea, amit a parasztjaim isznak a birtokomon. Az élet legfinomabb dolgai egyáltalán nem drágák, és nem is nehéz őket megtalálni."

(Anthony de Mello: A csend szava)

2011. február 4., péntek

A teák minősítése


Eltérő minősítési rendszert használnak a fekete és a zöld teákra. A tea minősége attól függ, hogy a levelek hol helyezkednek el a virághoz képest a cserjén.


A fekete tea minősítés szerint négy fő csoportba osztható:


 • FOP (Flowery Orange Pekoe): Kíváló minőségű, lédús levélrügyekből álló keverék.  A teacserje virágrügy leveleinek válogatásával gyűjtik. Ez az első levélpár.
 • OP (Orange Pekoe): Nagyon jó minőségű tea. Fiatalabb és kisebb méretű, csúcs nélküli levél, a második levélpár. Nevét a narancsba hajló színéről nyerte.

 • P (Pekoe) :  Harmadik levélsorttól lefelé szedett tealevelek. A szó, a kínai "fehér"-ből származik, a rügyeken található fehér szálakra utalt. A korai nyugati kereskedők azokra a levelekre alkalmazták ezt a szót, amiket kizárólag a szárak végéről szedtek: a levélrügyet és a két levelet a rügy alatt. A szó használata Indiában és Sri Lankán kibővült, az azonos méretű, teljes leveleket jelentette, és jelenti még ma is. Tartalmazhat olyan leveleket is, amiket lejjebb szedtek a szárról.
 • PS (Pekoe Souchong):  A teacserje ágainak, negyedik levélpárja. Nagyobb, öregebb levelek.
 • S (Souchong): Az ág legalján található, ötödik levélpár nagyobb méretű, durva levelei. 
 
 

A jóminőségű Darjeeling teákat legtöbbször egy bonyolult rendszer alapján minősítik, ami a következő megnevezéseket használja: 

TGFOP: Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. A "Tippy" (végi), a "Golden" (arany) és a "Flowery" (virágos) mind a szárvégi rügyre vonatkozik. (A rügynek világsabb szine van mint a teljesen kibomlott leveleknek, ezért "golden" vagyis arany.)
FTGFOP: Fancy (vagy Fine) Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. A "Fancy" (különleges) kifejezést használják az oolong teák minősítésénél is.
SFTGFOP: Super-Fine (vagy Fancy) Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. 

Ha Darjeeling teákkal van dolgod, a következő jellemzőkkel találkozhatsz még:
Estate (birtok): az ültetvény neve, ahonnan a levelek származnak.
Vintage (szüreti): azt jelenti, hogy egy szüretből származnak a levelek, és nincsenek semmi mással elkeverve.
First Flush (első növés): a levelek az év első terméséből származnak. Általában nagyon könnyű, finom ital főzhető ezekből.
Second Flush (második növés): a második szüretből. Sokkal robosztusabb és összetettebb mint a first flush.
Autumnal Flush (őszi növés): az esős évszak utáni szüretből való.

A zöld tea minősítése:

A zöld teáknak nincsen egységes minőségi rendszere. A kínaiakat különféleképpen minősítik, attól függően, hogy honnan származnak. A japánoknak lehet, hogy van egységes minősítési sémája, de az ismereteim elégtelenek ebben a témában.
Néhány kifejezés, amit a kínai zöld teákra használnak. 

 • Gunpowder (Puskapor):
  Kínaiul 'zhū chá', azaz gyöngytea. Egy kínai zöld tea fajta, melyet Kína Zhejiang tartományában állítanak elő. A tea minden egyes levelét kis golyóvá gyúrják össze. Valószínűleg az angol neve onnan származik, hogy a tea hasonlít a puskaporra. Ezt a sodrásos módszert főleg a szárított zöld tea és az Oolong tea esetén alkalmazzák. A gunpowder tea előállítása a Tang dinasztia (618-907) idejébe nyúlik vissza. Bár az egyes leveleket korábban kézzel sodorták, manapság ezt a műveletet gépek végzik (bár a legjobb minőségűeket ma is kézzel sodorják). A tealevelek Gunpowder teává való sodrása általa a levelek kevésbé lesznek érzékenyek a fizikai sérülésekre, valamint ízükből, aromájukból többet tudnak megőrizni. Ezen túlmenően bizonyos oolong fajták ezáltal hosszú ideig is tárolhatók lesznek.
 • Gunpowder "Temple of Heaven":A pekingi Mennyei Templomról kapta a nevét ez a tea. Sokkal finomabb a hagyományos Gunpowdernél. Ezt a fajtát a nagyon szorosan feltekert gömbök jellemzik, amely a minőségének jele is. Az aroma lágyabb, mint az átlagos minőségűé, és kevésbé keserű. A Mennyország Templomának képét védjegyként viselő tea a kínai kormány védjegyoltalma alatt áll.
 • Chun Mee: a leveleket hosszanti irányban sodorják össze.

 • Natural Leaf:  teljes lapos levelek.
 • Matcha: a leveleket egy malomkő segítségével porrá zúzzák.


Nincsenek megjegyzések: